Meme Sağlığı Kulübü | Op.Dr. Hamdi Koçer | Fibroadenom, meme kanseri, ultrasonografi, lenf bezleri

Ultrasonografi

ultrason01

Meme hastalıklarının tanı ve takibinde ultrasonografi çok değerli bir radyolojik araçtır. Radyoaktif ışınlar prensibiyle çalışmaz: Ultrasonografi insan kulağının işitemeyeceği düzeyde yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak dokuların görüntülenmesidir. İncelenecek bölge üzerindeki probtan çıkan yüksek frekanslı ses dalgaları deriden geçip çeşitli organ ve dokulara çarparak yankı oluşturur, problar yankıları toplayıp bilgisayarda eş zamanlı görüntüye dönüştürür. Son derece güvenilir bir yöntem olan ultrasonografinin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

Memede bulunan kitlelerin kistik (içi sıvır dolu) veya solid (içi katı) olduğunu bize % 100 güvenilirlik ile söyler. Böylece meme kanseri olma ihtimali neredeyse sıfır olan kistlerin tanınması ve meme kanserininin ayırıcı tanısnı bize sağlar. Mamografi ve ultrasonografinin birlikte yapılması tanı değerini yükseltir.  

Üst ve alt batın içi organların değerlendirilmesi, gebelik takibi, göz, meme, tiroid, tükrük bezleri, testis ve prostat incelemelerinde ultrasonografi cihazları başarıyla kullanılmaktadır. Ayrıca iğne biopsisi işleminde ultrasonografi rehberlik ederek hedefe kolayca ulaşma imkanı sağlar.