Kitle büyük, meme küçük olduğunda.
Kitle memenin tam ortasındaysa.
Kanser hücreleri memede birden çok odaktaysa.
Radyoterapi yapma imkanı olmadığında.
Meme dokusunda DCIS alanları bulunduğunda.

- Basit mastektomi: meme dokusu, meme cildi ve meme başı birlikte çıkartılır.
- Modifiye radikal mastektomi, adalelerin sadece ön fasyasının çıkartılıp adalenin yerinde kaldığı kanser ameliyatlarıdır.
- Radikal mastektomide, meme dokusunun altındaki adaleler de ameliyat esnasında çıkartılır (günümüzde uygulaması kalmamıştır)
Mastektomi ameliyatında yapılan kesi sternum kemiğinin kenarından (imantahtası kemiği) koltukaltına doğru uzanır ve cilt altına konan estetik dikişler sayesinde ameliyattan sonra çok ince bir çizgi şeklinde iz kalır.
Mastektomi öncesi meme rekonstrüksiyonu için önceden cerrahınızla konuşmalısınız. Bazı uygun olgularda mastektomi ile aynı seansta yeni meme yapılması da mümkün olabilir. Bazı olgularda yeni meme yapılması için yaklaşık 1 sene beklemek gerekebilir. Bu seçeneklerin önceden düşünülüp planlaması daha iyi olacaktır.
Doktorunuz ameliyat sonrasında kanserin yeniden tekrarlayabileceğini düşündüğünde mastektomi sonrası radyoterapi yapılması gerekebilir. Radyoterapi yapılacak hastalarda da meme rekonstrüksiyonunun geç dönemde yapılması doğru olur.