
Değerli üyelerimiz,
Meme ameliyatları ne için yapılır? Meme ameliyatları iki nedenle yapılır: tanı amacıyla ve tedavi amacıyla.
Tanı amacıyla ameliyat yapmak yerine iğne biyopsisi yapmak daha kolay ve güvenlidir. İğne biyopsisi sonucu eğer tedavi gereken bir hastalık varsa hasta ameliyat edilir. Tanı amacıyla yapılan meme cerrahileri sadece gereksiz değil aynı zamanda zararlıdır. Genç hastalara yapıldığında süt kanallarının zarar görmesine bağlı ilerde süt verme ile ilgili sorunlar olur.
Gereksiz yapılan cerrahilerin bir sakıncası da zaman içinde yapılacak ultrason ve mamografilerde tanısal zorluklar ortaya çıkmasıdır. Ameliyat bölgesi radyoloji hekimi için hep kafa karışıklığına neden olacaktır. Bundan dolayı memede şüpheli kitle veya bölge varsa ideal tanı yöntemi cerrahi biyopsi değil, iğne biyopsisidir.
Meme cerrahisi ikinci olarak tedavi amaçlı yapılır. Meme kanseri veya bazı iyi huylu -ancak hızlı büyüyen- meme tümörlerini çıkarmak gerekebilir. Bunun için de ameliyat öncesi iğne biyopsisi ile kesin tanı koymayı tercih ediyoruz. Elimizde kesin tanı olduğunda ameliyat ve ameliyat sonrasını planlamak daha kolaydır.
Hekiminiz size ameliyat dediğinde teklif edilen ameliyat tanı amacıyla yapılıyorsa eğer “iğne biyopsisinin daha kolay ve güvenli olduğunu” unutmayın. Ameliyat tedavi amacıyla yapılacaksa da önceden iğne biyopsisi yapılması ve patoloji raporunun elinizde olması tedavinin başarısını arttıracaktır.
İğne biyopsisinin teknik olarak mümkün olmadığı bazı durumlarda, vakumlu biyopsi veya tel ile işaretleme sonrası cerrahi biyopsi yapılabilir.
Meme koruyucu ameliyatlar, sentinel lenf biyopsileri ve iğne biyopsileri hep gereksiz cerrahileri en aza indirmek için yapılır. Modern tıbbın en eski deyimlerinden birisi her zaman mottomuz: PRIMUM NON NOCERE yani önce, zarar verme.
Hep sağlıklı günlerde görüşmek dileği ile.
Dr Hamdi Koçer