Meme Sağlığı Kulübü | Op.Dr. Hamdi Koçer | Fibroadenom, meme kanseri, ultrasonografi, lenf bezleri

Su hakkında doğrular ve yanlışlar…

Hepimiz yaşamak için suya ihtiyaç  duyarız fakat bu konuda ne kadar sağlıklı bilgiye sahibiz ?

blog-water1-Herkesin günde 8 bardak suya ihtiyacı vardır: YANLIŞ

Vücudumuzun günlük sıvı ihtiyacı, kadınlar için 8 bardak, erkekler için 12 bardak kadardır.  Ancak bu miktarlar 1 günde alınan tüm sıvıları kapsar. Sadece su olarak düşünülmemelidir.

 

2-İçtiğimiz su toksinlerin vücudumuzdan atılmasını sağlar: DOĞRU

Metabolizma neticesi vücudumuzda ortaya çıkan toksinler böbreklerden atılır. Toksinlerin vücuttan atılması için suya ihtiyaç vardır; yeterli miktarda su içmezseniz, böbrekler metabolik atıkları vücuttan uzaklaştıramaz.

 

3-Şişe suyu içmek diş çürümesine neden olur: YANLIŞ

Musluktan akan içme sularına, diş çürümesine karşı florid ilave edilir. Florid diş ve kemik mineralizayonunda önemli bir maddedir. Bu madde şişe sularında yoktur. Sürekli ve sadece şişe suyu içildiğinde dişlerin dayanıklılığı azalabilir belki ama şişe suyunda direk diş çürümesine neden olacak bir madde yoktur.

 

4-Çok su içmek cildimizi nemli ve canlı tutar: YANLIŞ

Çok su içenlerin cildinin nemli olduğu; parlak ve genç görüldüğüne dair söylem yanlıştır. Çünkü cildimizin su mekanizması tamamen dış faktörlerden etkilenir: cildin temizlenmesi, çevre faktörleri, cilddeki yağ gözenekleri ve bu yağ üreten bezlerin fonksiyonları cildimizin ne kadar nemli ya da kuru olduğunu belirler. İçtiğimiz su ile alakası yoktur.

 

5-Çok su içmek kilo vermemizi kolaylaştırır: DOĞRU

Çok su tüketilmesi kilo vermemize yardımcı olur. Sıvı ihtiyacımızın çoğunu su ile karşıladığımızdan, aldığımız günlük kalori miktarı düser. Ayrıca çok su içince, kendimizi tok hisseder daha az yemek tüketiriz. Su, özellikle soğuk su, metabolizmayı hızlandırır.

 

6-Koyu renkli idrar vücudumuzda sıvı açığının belirtisidir: DOĞRU

Böbrekler kandaki toksinleri süzer, sonra içinden suyu ve diğer faydalı maddeleri geri alarak atılan idrarın konsantrasyonunu ayarlar. Yetersiz su alımında, idrar konsantrasyonu yükselir ve rengi koyulaşır. İdeal olarak idrar renginin açık sarı olması gerekir. Ancak koyu sarı idrar her zaman alarm nedeni değildir, örneğin multivitamin alımında da idrar rengi koyulaşır.

 

7-Eğer susadıysanız, sıvı açığınız var demektir: YANLIŞ

Eğer sussuzluk hissetmeye başladıysanız gider ve 1 bardak su içersiniz. Fakat bu sıvı açığı olduğu anlamına gelmez. Kan konsantrasyonunun normal değerinden % 2  yükselmesi ile susuzluk ortaya çıkar; sıvı açığı olması için bunun % 5’in üstüne çıkması gerekir.

 

8-Spor yapıyorsanız, su yerine, sporcu içeceklerine ihtiyaçınız vardır: YANLIŞ

Sporcu içecekleri eğlenceli reklam kampanyaları yaparlar ancak her türlü sportif  müsabakaya katılabilmek için ihtiyacınız olan tek şey sudur.  Su her yaştan pek çok sporcu için en önemli vücut gereksinimidir. Ancak maraton koşusu gibi aktivitelerden sonra, uzun süreli terleme ile kaybolan su ve tuzu yerine koymak için extra su veya sporcu içeceği gerekebilir. Ancak bu durum basit egzersizler veya fitness salonlarındaki çalışmalar için gerekli değildir.


9-Aşırı su tüketimi ile bazen zarar görmek mümkündür: DOĞRU

Böbrekleri sağlıklı çalışan kişilerde içilen suyun fazlası dışarı atılır ancak aşırı miktarlarda su almaya bağlı komplikasyonlarla karşılaşmak da mümkündür. Özellikle kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve bacaklarında ödem olanlar fazla su tüketmekten kaçınmalıdır. Ayrıca yemek yerken sofrada fazla su tüketmemek gerekir: reflü yakınmasını arttırabilir veya midedeki asiti sulandırdığı için hazım problemlerine sebebiyet verebilir.

 

10-Plastik su şişelerini yeniden doldurup kullanmak zararlıdır: DOĞRU

Plastik şişelerin defalarca kullanımı yanlıştır. Plastik şişedeki toksik-kanserojenik kimyasal maddeler zaman içinde çözülüp suya karışabilir ve bize zarar verir. Ayrıca ne kadar yıkansa da şişelerin içinde, ağızdan geçen bakteriler kalabilir. Ondan dolayı da kullanılması doğru değildir.

 

Su yaşamak için  gereklidir ve kaçınılmaz ihtiyaçtır. Ancak yukardaki doğru ve yanlışları bilmek ve suyla ilişkimizi buna göre ayarlamak gerekir.